Tuesday, September 25, 2012

Välitilassa

Turpaan vedetty olo. 
Poistettujen viisaudenhampaiden vuoksi, tällä kertaa vasemmalta puolelta. Suussa maistuu yhä veri ja menetys.

Koti alkaa autioitua, seinän vierustoille kasaantua pahvilaatikoita. Iholle kasaantua ikävää siinä määrin, että kotona oleminen alkaa tuntua yhtä pahalta kuin siitä lähteminen. Olen välitilassa.

Välitila on vaihteleva tila, mutta haikeus on sen hallitsevin ilmapiiri. On jatkuvasti hyvästeltävä, varsinkin jos haluaa päivittäin muistuttaa itselleen tekevänsä tiettyjä asioita viimeistä kertaa. Hajamielinen solkku-mies, jonka ei olisi koskaan pitänyt alkaa yrittäjäksi, jututtaa minua viimeistä kertaa, vietän Tps-vaimojen kanssa iltaa viimeistä kertaa, opetan tässä koulussa viimeistä kertaa, teen chilitonnikalapastaa meidän keittiössä viimeistä kertaa. 

Olen juuri sillä tavoin dramaattinen.

Töissä, kirjakaupassa, tasoittelen pinoja, silittelen kansia. Jo illalla ikävöin kirjoja. Olen kiitollinen päätöksestäni tehdä töitä lähtöön saakka.

Saunon lähes joka ilta lähes viimeistä kertaa, sillä Norjan kodeissa ei ole saunoja. Teen joulutortut tippa linssissä, koska saunan puuttuminen saa minut epäilemään, ymmärretäänkö naapurimaassa muidenkaan hyvien asioiden päälle. Avomieheni lisäksi siis.

Välitila tekee minut välillä surulliseksi, välillä vihaiseksi, pettyneeksi, pelokkaaksi. 

Välitila on myös odottava, jännittävä, hetkittäisten innostusten tila. Uuden kodin valinta vanhoista upeista linnamaisista kivitaloista miljoonakaupungin keskustasta saa tietoisuuden koittavasta yhteisestä elämästä läikähtämään lämmittävästi. Lupaava vastaus työnhakuuni ja sovittu tutustumispäivä Oslon Suomi-kouluun enteilee elämän jatkumista. Suomalaisen tytön, jonka tiedän ainakin varmasti uskaltavan sanoa ääneen jonkun paikallisen Odusogan näyttäessä ihan juopolta merenneidolta, Osloa asuinpaikkana ylistävän kirjeen päättyminen siihen, että hän odottaa jo minun saapumistani, tekee tulevaisuudesta houkuttelevamman.

Välitila on uuvuttava ja stressaava tila myös: siinä on kaiken haikeilun ohella saatava aikaiseksi kuuden tenttikirjan lukeminen, kahdet työt ja kahden elämän pakkaaminen ja muuttaminen toiseen maahan, mihin puolestaan liittyy kahdenkymmenenkahdeksan hoidettavan asian lista, kunnes lisää tulee mieleen. 

Ja siinä on saatava yksin unta.

1 comment:

Anonymous said...

Kirjotat Anna kyl niin hyvin! Luen ihan haltioissani näit sun tekstejä ku ite en oo koskaan oppinu kirjottaa hyviä tekstejä :D - Louisa

Voittaja ei välitä. Eiku.

Eräs ystäväni tapaili Tinder-matchiaan joitain viikkoja jo jokseenkin innoissaan. Lupaavasti alkanut suhde kohtasi päätöksensä, kun Tinder-m...