Wednesday, November 26, 2008

Miltä tuoksuu veden ääni tanssivan taivaansinen ääressä

Noniin, nyt on opetettu lyriikan kuvallisuus ja kuvarunot.

Tosi hätäisesti ja pintapuolisesti kylläkin. Neljässäkymmenessäviidessä minuutissa ei kerkeä kuin laukata läpi. Ei aikaa keskustelulle eikä runojen lukemiselle tai tulkitsemiselle. Meillä oli kolmen hengen ihana opetusryhmä, jonka sisällä oli kuitenkin tehtävä kompromisseja ja otettava huomioon kolme erilaista näkemystä. Itsensä voi tuntea todella jäykäksi ja typeräksi luokan edessä niin ettei kuitenkaan saa sanotuksi mitään ihan siten kuin haluaisi. Aina voisi tehdä paremmin. Änkyttää ja täristä sitten kotona vasta. Ollapa robotti. Tai hauska. Ollapa hauska ja viihdyttävä ja yhtä aikaa asiantunteva. Ja kyllähän sitä olisikin varmasti hauska, jos ja kun kykenisi hiukan rentoutumaan. Mutta ei silloin kykene tietenkään kun jännittää. Ja siten ollaan robotti-kysymyksen äärellä taas.

On varmaan aika hölmöä tuntea tässä kohtaa riittämättömyyttä.

Miksi ylipäänsä odotin ja vaadin itseltäni parempaa? Minä, joka muutenkin aina onnistun kaikessa vasta toisella kerralla: äidinkielen kirjoitukset, ajokortti, opiskelupaikka, jiiänee. En usko, että epäonnistuminen välttämättä johtuu siitä, että olen huono vaan erityisesti siitä, että en tiedä vielä ensimmäisellä kerralla haluavani niin kovasti onnistua.

Sitten kun lakkaan ruoskimasta itseäni, muistan myös JES-huudot oppilaiden keskuudessa kun alustin aktivoivaa runonkirjoitustehtävää tunnin alussa. Ja muistan, että m i k ä ä n ei varsinaisesti mennyt pieleen. Ja että rakenne oli hyvä ja monipuolinen ja että tuntiaktiivisuus oli huikea ja muistiinpanoja kirjoittaneiden ja runoja kirjoittaneiden ilmeet keskittyneitä. Ja että eturivistä kuiskattiin että ihanaa, ihan kuin olisi taas lukiossa. Ja että arvioitiin ajankäyttö täsmälleen oikein.

Sitä paitsi jos olisin oikea opettaja, huomenna olisi uusi päivä ja uusi yritys (se uusi yritys, se jonka tarvitsen) ja ottaisin jo tilan haltuun ja lakkaisin miettimästä mitä opettaja sanoisi nyt ja alkaisin opettaa oman persoonani kautta. Huomenna tarkistettaisiin kotitehtävä, joka annettiin, ja syvennyttäisi lisää.

Loppujen lopuksi jäi oikeastaan aika hyvä mieli. Opettaminen on melko ihanaa. Varsinkin jos sitä voi tehdä toisen evääksi valmistaman miehisen makkarafeta-salaatin ja äidin ja isin ja kavereiden tsemppiä-viestien siivittämänä!

7 comments:

Mari said...

Voi kuule, ihan opettajan ajatuksia. Paitsi että oikean luokan edessä ei tartte olla robotti, siellä on parasta ja pahinta olla ihminen. Ja aikaa on aina liian vähän, ihan joka kerta. Eikä tunti koskaan, ikinä, milloinkaan mene niin kuin oli ajatellut. Kuulostaa hyvältä kokemukselta!

Karhulainen said...

Jep, lukuvuodenkin aikana saa tehdä koko ajan kompromisseja eikä aika silti tahdo riittää... Ja oma ääni löytyy aika nopeaa oikeassa luokassa, itse olin ainakin harjoittelutunneilla aina jotenkin itseni ulkopuolella.

Jaksuja opiskeluun!

Mari said...

Oi A-K, me ollaan kaks vanahaa tätikollegaa neuvomassa kollegiaalisesti nuorempaa tähtikollegaa. Parhautta!

Oi Anna, ihanaa kön sullon tää blogi. Tää on niin hyvä.

Anna said...

Voi kiitos!

Kyllä tässä kelpaa kasvaa opettajuuteen kun on tuollaiset tätikollegat hengessä mukana!

Anonymous said...

If some one needs expert view concerning blogging after that i advise
him/her to go to see this web site, Keep up the fastidious work.


Here is my website - traciegri.postbit.com

Anonymous said...

I do not know whether it's just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your website. It seems like some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This might be a issue with my browser because I've had
this happen before. Kudos

Feel free to surf to my site Jackpot 6000

Anonymous said...

Good day I am so glad I found your blog page,
I really found you by error, while I was searching on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post
and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don't have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.

my weblog; jackpot 6000 Jackpot 6000

Voittaja ei välitä. Eiku.

Eräs ystäväni tapaili Tinder-matchiaan joitain viikkoja jo jokseenkin innoissaan. Lupaavasti alkanut suhde kohtasi päätöksensä, kun Tinder-m...