Tuesday, October 07, 2008

Tere päevast! Kuidas läheb?

Minu pere

Mul on ema, isa, kolm vend ja kass. Meie kassi nimi on Jellona ja see on viisteist aastat vana. Mu ema töötab lasteaias ja mu isa on kohtunik. Mu vanemad on pärit Louna-Soomest, aka nemad ja mu väikevend ja kass elavad Kemis nuud. Mu uks suurvend elab Turus ja oppib ulikoolis oigusteadus. Mu vanem suurvend on filosoofia opetaja ja elab Jyväskyläs perega. Temal on naine ja kaks poek, Olli neli aastat vana ja Onni kaks aastat vana. Nemad käivad lasteaias. Onni on minu ristipoeg. Ma elan Oulus ja oppin ulikoolis literatuur. Ma armastan mu pere väga palju.


Teen vääryyttä Eesti keelelle, kun en saa tällä koneella uun päälle niitä pisteitä enkä oon päälle lainetta, mutta periaatteessa näin. Oli muuten shokeeraava hetki, kun kuulin, että virossa on yksi vokaali, jota suomessa ei ole! Miten se on mahdollista!?!#11

Mää käytin koko pienen elämäni uuden vokaalin etsintään (aina nukkumaan käydessä) ja jouduin lopulta toteamaan, ettei sellaista yksinkertaisesti ole, koska kaikki mahdolliset on jo löydetty. Ja nyt, nyt jossain virossa on muka sellainen vokaali, jota taatusti silloin olen itsekin tapaillut, mutta huomasin, että ei se ole puhdas. Se on nyt tuo O, jossa on laine päällä ja se lausutaan jotenkin uun ja een välimaastoon. Huijausta. Vähemmästäki mennee jalat alta pieneltä kielentutkijalta. Nii, ja se U, jossa on pisteet päällä, lausutaan kuin y.

5 comments:

Mari said...

Hahaa, olen kirjoittanut myös tuollaisen samanlaisen kirjeen viron kurssilla aikoinani. Enkä koskaan oppinut oikein lausumaan sitä uutta vokaalia.

annaelinaa said...

Aijaa haa, hämmentäviä juttuja! En minäkään. Ja musta on vaikee hyväksyä välillä vokaalisoinnittomuus.

Toinen, mikä on kans vaikee hyväksyä (suomenkielen tekstiopinkurssilla) on Ervin Goffmanin teoria kasvojen vaarantamisesta puheaktissa. Muistatko sellaista, tai onko tuttu?

Pääajatus on siis siinä, että kaikilla on tarve olla hyväksytty ja häiritsemätön, jolloin kaikki puheaktit vaarantavat kasvot. Vastaanottajan positiivisia kasvoja (hyväksytyksi tulemista) uhkaa silloin mm. paheksunta, arvostelu, pilkka, moite, syytös, erimielisyys,toisen keskeyttäminen, jiiänee. Sinänsä ymmärrettävää tähän asti.

Mutta sitten vastaanottajan negatiivisia kasvoja (häiritsemättömäksi tulemista) vaarantaa Goffmanin mukaan esimerkiksi muistutukset, tarjoukset, lupailu, ihailu, kohteliaisuus ja neuvot.

Vaarana hänen mukaansa on myös, että puhuja joko nolaa itsensä tai menettää kontrollin.

TÄH. Tästä teoriasta tuli karmiva olo, jotenkin tosi vastenmielistä alentua kokemaan jokainen puheakti hyökkäyksenä omia kasvoja vastaan. Musta tää rikkoo räikeesti ihmisyyttä vastaan. Tulee semmonen tunne, että tuo pätis ehkä jonku paniikkihäiriöisen maailmassa. Minulle on ainakin opetettu (isi on opettanu!) että ei se mitään haittaa, vaikka mokaa. Ja niin mää pyrin ajattelemaan ja olemaan ottamatta jokaista puheaktia hyökkäyksenä tai uhkana, vaarana.

Ja, jos tuo teoria alitajunnassa oliskin tosi, niin ehkä jossain väittely- tai luokkatilanteessa, jossain uudessa jännittävässä tilanteessa, mutta ei se ainakaan normaali kanssakäymisessä päde, ei sitten millään!

... said...

Oot alkanut viron kieltä lukemaan! Ihanaa, itsekin sitä joskus lukioaikoina tavasin (vaikken kyllä edes noin pitkälle päässyt).

Jos minulla olisi aikaa, energiaa ja viitseliäisyyttä, ottaisin tuolta kielikeskuksen puolelta venäjää ja viroa. Ikävä kyllä teologin pakollisiin opintoihin kuuluvat muinaiskreikka, heprea ja latina jotka pitävät pikku pallopään tehokkaan kiireisenä.

Terveisin, Ella

annaelinaa said...

Näin on, ihan hauska kieli. Ooh onnea ja jaksamista pallopäälle, muinaiskreikka kuulostaakin ihan töitäteettävältä kyllä. Mutta hei latina on varppina mielenkiintosta, sillä pääsee ehkä kukkoilemaankin tietyissä piireissä...noh..lääkärin vastaanotolla?!

Ville said...

hei tytöt tulkaa käymään meillä niin minä lausun teille ne vokaalit henkilökohtaisesti. kävin muuten kerran ei kun kahdesti psykologian laitoksella kokeessa, jossa kehitettiin testausjärjestelmää johonkin dysfasian hoitoon ja tunnistamiseen euroopan laajuisesti. olet etsimämme henkilö jos et osaa ranskaa kunnolla. se on niin suhteellista ja tietysti kevyempää kuin se kipukynnyksen testaaminen. heitetään ihminen kylmään veteen ja katsotaan milloin sen hermo pettää? siihen mä en mennytkään. joo mut tähän toiseen mistä sai elokuvaliput, sitten käytiinkin ollin kanssa. mut totesin et ei ole mitään puhdasta eetä ja sitähän ne just tutki miten eri kielialueilla.

salainen henkilöhahmo

Voittaja ei välitä. Eiku.

Eräs ystäväni tapaili Tinder-matchiaan joitain viikkoja jo jokseenkin innoissaan. Lupaavasti alkanut suhde kohtasi päätöksensä, kun Tinder-m...